"Lean, mean shopping machine!"

Eller så kanske inte (syftar till rubriken).
Idag åkte vi i alla fall till Nordby, jag och Blixt. Egentligen mest för att hitta på något eftersom söndagar verkligen innebär att ALLT är stängt här i Norget. På vägen ut från stan svängde vi in i Gamlebyen och jag visade kyrkan och lokalen som vi ska ha i sommar. Tyvärr var lokalen uthyrd och låst, så vi fick inte kolla inne i den.

Väl framme på Nordy gick vi in i ganska många butiker, men inte mycket kom med oss ut. Att det ska vara så svårt att hitta något vettigt att ha på sig? Vi kom tillbaka till bilen efter 3 timmar med 1 jacka, 2 t-shirtar och ett par skor. Inget bra facit. Men vi hann med en lunch på MAX och mathandlande också så det var bra.

Igår var vi ut en sväng och drack alkoholfri öl och snackade strunt. Riktigt mysigt på bryggan nu när solen lyser och det är mycket folk ute. Mötte upp med 2 kollegor och sen tog vi en tidig kväll.


Dessa skor är favoriten just nu, men jag köpte mina i svart. Sjuuukt sköna.

"As a child my family's menu consisted of two choices: take it or leave it"

Eftersom Anders är på äventyr med innebandygrabbarna i helgen så lyxade jag till det med sushi idag. Magiskt! Det som däremot inte är så magiskt är att jag tryckte alldeles för många bitar så nu är jag tokmätt och känner ett stort behov av att vila på soffan en stund. Tur att jag varit effektiv och fixat allt jag skulle innan jag käkade. Allt är fint och klart tills Blixt anländer imorgon jäääättetidigt. Weeeho!


“Surround yourself with people who take their work seriously, but not themselves”

Idag funderar jag över det här med att hitta rätt. Allstå, hur vet man att man har hittat rätt egentligen? Det finns inget riktigt kort svar på den frågan tycker jag. Det är istället många små saker som tillsammans gör att man stannar upp ibland och ler lite smått för sig själv och tänker: ”ja, jag har hittat rätt”.

När jag tänker på mitt jobb så är det en av platserna jag har hittat rätt på. Jag ska inte sitta här och påstå att varje dag är rosa moln och glada elever som bara längtar efter att få lära massor, men i det stora hela är det så många stunder som är fantastiska att man liksom glömmer de andra. Det är för mig att hitta rätt.

Många säger ofta att de har de bästa arbetskamraterna, men då har de inte träffat eller jobbat med mina. Det går aldrig en hel dag utan att någon gapskrattar, berättar en alldeles för grov vits vid lunchen eller hittar på något stunt i klassrummet som sedan blir en snackis resten av veckan. Eleverna på vår skola trivs bäst av alla visade senaste undersökningen i kommunen och det förstår jag. För när lärare älskar det de gör och visar det med alla sinnen smittar det av sig på eleverna. Och när lärare och elever trivs tillsammans, då har de hittat rätt.

“Friendship isn't a big thing - it's a million little things”

Tidigt på lördag morgon kommer min allra bästa kompis hit. Snacka om lycka! Jag vet inte om det är jag på senare år som blivit sentimental, eller om det att bo många tiotals mil hemifrån gör att jag blir lite extra pirrig när jag får besök hemifrån. Bara det att personen orkar resa genom hela Sverige, byta från tåg till buss efter att ha väntat på centralen i Gbg mitt i natten och sen åka buss upp hit till mig gör mig varm i hjärtat. Värmen kan också kallas vänskap.

Vi har känt varandra sedan vi var bebisar och jag har alltid hävdat att hon har känt mig längst eftersom hon var äldre än mig. Det ska också sägas att vi inte alltid varit supergoda vänner. Vi växte nog ifrån varandra lite grann på högstadiet och gymnasiet, men äkta vänner hittar liksom alltid tillbaka till varandra, det gör i alla fall vi. En äkta vän behöver du inte träffa eller ens prata med på veckor, men när ni sen ses eller hörs så är det som att de veckorna aldrig existerat. Allt är så självklart. Det finns aldrig någon tråkig underton av besvikelse eller ilska över att man tappat kontakten, man njuter bara liksom av stunderna man istället har tillsammans. Det är vänskap.

En bästa vän behöver man inte förklara sin kärlek för eller lojalitet till, för den är självklar. En bästa vän behöver du aldrig göra dig till för, för ni accepterar varandra som ni är. Ni har växt upp tillsammans och har sett varandras bästa och värsta sidor. Min bästa vän är smart, självsäker, pålitlig och vacker. Samtidigt så är hon envis, lat och bossy. Jag skulle inte ändra på henne för allt i världen. För hon är min allra bästa vän.

 

 

"A good snapshot stops a moment from running away"

Några bilder från söndagen. Eftersom jag har en mobil som är kass och oduglig så blev det inga egna bilder, men hittade i alla fall dessa på f-b.no och assisten.no.




Grymmaste Anders in action




Folkesson - rätt nöjd kapten :)




Bäst i Norge




Hansen, Stræte och Anders :)



Finns ju såklart hur mycket bilder som helst, men de här fyra är de bästa enligt mig. Till nästa gång har jag ett nytt norskt ord ni kan fundera på: edderkopp.

"The more you sweat in practice, the less you bleed in battle"

Igår var det alltså dags för finalen som vi alla väntat på en mycket lång tid. Enligt mig är det ett enda stort skämt att det är så länge mellan semifinalen och finalen i innebandy. Speciellt när lagen inför dumheter som slutspelsskägg och sådant. Oavsett så blev det en toppendag på alla sätt. Jocke, Anders bror, och Thea, Anders brorsdotter på 5 år, dök upp på morgonen när Anders skulle ge sig av till samlingen. Ander pappa, Jan, kom upp dagen innan. När Anders stack iväg hängde vi andra kvar här i lägenheten en stund innan vår buss skulle gå. Jag stod och fixade håret när Thea kom in i badrummet och den här fantastiska konversationen ägde rum:

T: Om Anders vinner idag så blir han bäst va?

Å: Ja, då blir han bäst.

Hon tittade på mig lite sorgset och fortsatte.

T: Men du kan ju bli bäst på något annat.

Å: Ja, men du förstår att jag är ju bäst på så mycket annat, så det gör inget.

T: Ja, du kan ju vara bäst på smink?


Tack för det Thea :) Vi pallrade oss iväg till samlingsplatsen och på bussen var det härlig stämning. Matchen var bara helt kanon och den innehöll allt från kassa domslut, snygga mål och hårt spel, med andra ord allt som en supporter vill ha. På väg tillbaka till bussen stod Thea för dagens andra guldkorn: Nu är Anders bäst i Sverige! Det här med olika länder är inte så lätt alla gånger att hålla reda på allt. Detta visade sig ännu en gång när bussen kom in i Fredrikstad och hon säger: Nu är vi framme i Norge! Pedagogisk som jag är försökte jag ju förklara att Oslo också är Norge, men jag fick en mycket klar redogörelse av henne:

Först var vi i Göteborg, sen var vi i Grebbestad, sen var vi i Norge och sen i Oslo och nu är vi i Norge igen.

Enkelt va?

 

På bussen var det som sagt härlig stämning och det skålades i allt från blåbärssoppa (?) till skumpa. I och med denna förbindelse kom Thea med sitt tredje och sista guldkorn för dagen.

T: Vad får Anders dricka då tror du?

Å: Han får nog dricka något annat.

T: Han får nog bara vatten

Å: Ja, han får säkert vatten.

T: Han kanske får en liten öl sen?

 

En dag med denna tjej blir aldrig tråkig och när karln också tar hem ett NM-guld på kuppen kan man inte kalla det annat än succé. Så stort grattis till Slevik IBK som visade Tunet och alla i hallen vart skåpet skulle stå.

Bilder från dagen kommer en annan dag :)

"Give a girl the correct footwear and she can conquer the world"

Pling sa det i min mobil idag och det visade sig vara min beställning från Brandos som kommit till posten. Yeeeeho! Här har jag nu 3 snygga skor, men ingen passar helt klockrent. Not so much yeeeeho. Just my luck. Jakten på de perfekta brudskorna fortsätter...









“I know we could live tomorrow, but I don’t think we should wait…”

Ibland kommer jag på mig själv med att obetydliga saker ockuperar mitt huvud i en längre period. Vissa gånger kan jag grubbla på något som om jag ska köra spinning eller bodypump eller kanske båda på kvällens träning. Andra gånger kan det vara viktiga saker som varför låsen på dörrarna i Norge är upp och ned. Alltså, man måste vrida nyckeln med taggarna nedåt för att låsa upp. Det här i sig är ju kanske inget att grubbla över, men när så låsen helt plötsligt ibland är rättvända växer frågorna. Vem bestämmer vilka lås som ska sättas upp och ned och vilka som ska sättas in åt rätt håll? Varför är det ingen logik i detta? Och varför är norskar inte konsekventa i insättningen av lås? Vad kan jag säga, viktiga saker detta som kräver sina funderingar.

 

Apropå det norska ordet lommedisko som jag förövrigt skrattat åt i en vecka nu så heter det walkman på alla andra språk i världen, typ. Varför norrmännen väljer att ha ett eget norskt ord på denna uppfinning är annars förvånande eftersom man ju har adopterat otroligt många andra ord som man helt enkelt bara har ”förnorskat” uttalet på. Väntar lite med ett nytt norskt ord till er. Ska fundera ut något riktigt bra.

 

 

 

Not just an ordinary day…

En mycket konstig dag blev det idag. Började dagen med 4 håltimmar som spenderades framför rättegången på TV rättandes glosprov. Känner såhär i efterhand att det kanske inte var det smartaste sättet att fördriva tiden. Blir illamående av att se på karln och av att höra alla detaljer kring det som hände den 22/7, men samtidigt är det svårt att låta bli att titta också. Framförallt leder all denna mediatäckning till många intressanta diskussioner med eleverna och det är både nyttigt och viktigt tänker jag. Jag tror det är otroligt viktigt att vi tar den tid det behövs för att diskutera det som händer i vårt samhälle med eleverna, oavsett om vi hade planerat många andra viktiga saker. Hela dagen fylldes av en olustig känsla. Breiviks totala brist på reaktion när offren lästes upp imorse sitter kvar i huvudet på mig. Slutligen vill jag påpeka att AUFs ledare höll ett mycket bra tal på presskonferensen tidigare ikväll. Starkt, förnuftigt och kärleksfullt tyckte jag att det var. Imorgon fortsätter rättegången. Tror jag nöjer mig med sammanfattningarna som kommer på nyheterna på kvällen istället.

 

You were born to win, but to be a winner, you must plan to win, prepare to win, and expect to win

Jag har alltid varit en jävel på att planera, så det ägnar jag mig åt denna morgon. Igår var det AW med grymmaste kollegorna och som alltid blev det succé när vi är ute tillsammans. Sol i ögonen på bryggan med några kalla öl gav mig sommarkänsla. Många djupa och kanske mindre djupa samtal hölls, något som uppskattas så här dagen efter. För att återgå till planeringen så börjar de flesta helgerna fram till sommaren fyllas upp med massor av roliga saker som NM-final, besök hemifrån, Umeåtripp, innebandyavslutningstur och bröllop i Uppsala. Det kommer verkligen bli en toppen vår och sommar i år.
Idag lyser solen och vi får besök på eftermiddagen så då blir det hockey- och middagsmys.

Jag har förresten skrattat hela veckan åt ett norskt ord som fanns i sjuornas franskbok som en glosa: lommedisko. Vem vet vad det betyder? Fantastiskt ord i min mening. Nu ska jag plocka ihop lite här innan det blir en joggingtur i solen. Livet är bra härligt!

When you have only two pennies left in the world, buy a loaf of bread with one, and a lily with the other


Igår tog jag med mig Anna och kollade in blomsterbutikerna i stan. Efter att ha blivit ignorerade och allmänt otrevligt bemötta var vi på väg att ge upp. Vissa människor borde verkligen inte jobba med kunder. Hur som helst gick vi in på ett sista ställe och möttes av en supertrevlig dam och en halvtimma senare var det mesta bestämt. Jag har kärat ner mig i den här liljan så den ska i alla fall vara med.

 

Nu ska jag jobba vidare här.

Surrounded by so many stories

Sitter på biblioteket och pluggar idag. Hemma är det så mycket annat som lockar. Till och med disken och tvätten känns kul. Framför allt behöver jag komma bort från alla listor över saker som måste göras och tidningar med tips och trix till i sommar. Helt sjukt hur mycket tid man kan lägga ner för att planera 1 dag. Ska möta upp Anna på stan senare och kolla runt med lite olika blomsterbutiker för att se vad de kan erbjuda. På fredag ska vi ta en sväng till Strömstad igen för att fylla på förrådet med drickvaror. Det går sakta men säkert och snart har vi inte plats i vardagsrummet på grund av alla lådor och påsar. Lägger upp en bild en annan dag.

Två av lägenheterna i huset där vi bor står tomma nu och hyresvärden ska renovera upp dem i sommar. Igår fick vi följa med honom in och kolla och blev lovade första tjing när det är dags för inflyttning. Kommer att bli kanon. Vi trivs ju bra här i vår lägenhet, men den är liten och lägenheterna som han renoverar kommer att bli tokfina.

Nu ska jag återgå till att ordbajsa om mobbningsbegreppet och annat skoj.

 

Inget norskt ord idag. Sparar det tills jag har ett riktigt bra :)

Easter time = Family time

Nu är vi tillbaka i Norge igen. Påsken var skön med mycket Alvabus, träning, god mat och kompishäng. Jag hann också skriva ihop och skicka in en uppgift i en av kurserna jag läser nu så det var skönt. Träffade Blixt och Thomas en snabbis i deras nya lägenhet, som för övrigt kommer att bli tokfin. Blixt kommer ju förresten hit till Fstad och hälsar på i slutet av april. Franken och Larsson kom förbi på en fika och surrade som back in the days. Längtar till i sommar då alla finisar samlas här hos oss :)

En bild från juldagen 2011

 

Det allra bästa med påsken var ju såklart att träffa Alva. Hon hade ju nästan inte blivit större, men ändå jätteduktig. Hon kan ju för tusan gå och kasta bollar och prata! Stor kontrast mot i julas när vi försökte lära henne krypa. Försökte lära henne att säga Åsa eller moster, men hennes ordförråd består fortfarande bara av: mamma, pappa, lampa och ho-ho :)

 

 

Här hemma regnar det och är lite småkallt så vi håller oss inne och jag ska plugga medan Anders spelar Battlefield så att det skakar i väggarna. Lite senare blir det ett TRX-pass och lite löpning på gymmet. Imorgon ska jag få träffa mina fina elever och kollegor igen. Ofta infinner sig en känsla av ”vart tog lovet vägen” när ett lov är slut, men så känns det inte nu. Mitt påsklov var helt toppen och nu är jag klar för jobb igen.

Det norska ordet hentesveis är det ingen som har kommenterat på bloggen, så jag får väl helt enkelt avslöja att det betyder comb-over, alltså när en person har lite hår och döljer detta genom att kamma över sidohåret – mycket hett by the way. Att rompetroll betyder grodyngel är ju såklart helt rätt.

Ett nytt ord ni kan fundera över till nästa gång är: øyeeple.

In the book of life, the answers aren't in the back

Nu är jag och Anders hemma i Hammerdal. 9 timmar tog det, vilket är nytt rekord och ändå tvingades vi till ett oplanerat stopp i Fåker där någon stackare kört i diket. Efter växellådsbytet i julas sköter sig röda faran exemplariskt.

Jag fick ett uppdrag av mor och far som jag skulle lösa under påsken: att städa ur mitt gamla skrivbord, som för övrigt sett sina bästa dagar, i mitt gamla rum. Eftersom det var säkert 8 år sedan jag tittade i de lådorna möttes jag av både saker som gjorde mig nostalgisk (inbjudningar till fotbollsavslutningar à la Jenny och Gunsan, gamla brev från min då mycket fjortis-fina kusin i Järna och massor av gamla plaketter och diplom från diverse idrottstävlingar), men också saker som jag blev lite generad av (gamla kort, skolarbeten och teckningar från dagis upp till trean på gymnasiet och många gamla dagböcker). Jag hade nog glömt bort hur töntig jag var när jag var liten. Tur att jag kompenserar det genom att vara så tuff nu ;)

Nu ska vi ta på oss skidorna och se hur mycket snö det är kvar på Fyråbadet. Ikväll kommer resten av gänget och då blir det full fart. Alvas påskägg är fixat också.

Förresten är det ingen som har sagt något smart om förra norska ordet: hentesveis. Men generös som jag är så bjuder jag på ett nytt ändå: rompetroll. Vet du vad dessa ord betyder?

 

"Home is any four walls that enclose the right people"

Nu längtar jag hem på riktigt. Det är väldigt sällan jag faktiskt gör det. Skypandet med Alva gör sitt och tanken på att alla syskon och bihang kommer hem samtidigt gör mig nästan lite pirrig, som innan jul. Jag säger fortfarande att jag åker hem, även om jag ju tekniskt sätt har ett hem här i Fredrikstad. Men varför kan man inte ha 2 hem? Eller 3 eller 4 för den delen? Idag ska jag tvätta, packa, träna och träffa min fina vän Marte över en lunch. Påsklov är ljuvligt.


Till nästa gång kan du grunna över dagens norska ord: Hentesveis.

"I knew it, you couldn't do it"

Jahaja, här har man i alla dessa år förklarat att bloggande bara är för antingen fjortisar eller människor med alldeles för mycket fritid. Hur som helst känner jag i en mogen ålder av 26 att det liksom är dags nu. Facebook i all ära, men här står jag ju lite friare att tycka, tänka och flumma på om saker och ting. Hur mycket uppdaterande det kommer att bli kan jag ju inte veta nu. Men jag har en del idéer som nog kommer att platsa här på min nya, fina blogg.

Till nästa gång kan ni njuta av dagens norska ord: juling.

torstenssons

ännu en svensk i Norge

RSS 2.0